• -

Soorten yoga

Helder Yoga biedt verschillende yoga stijlen, waaronder; hatha yoga, yin yoga, vinyasa yoga en restorative yoga. Hieronder vind je een beschrijving per yoga stijl.

De verschillende lessen op het rooster worden gegeven door diverse professionele en zeer ervaren docenten met ieder hun eigen stijl. 

Overweeg je om lid te worden bij Helder Yoga maar wil je eerst de sfeer eens komen proeven? Boek dan je proefles
boek je proefles

Hatha yoga

Het woord hatha bestaat uit de Sanskriet woorden ha, wat zon betekent en tha wat maan betekent. Het omschrijft de mannelijke en de vrouwelijke energie in het lichaam en, zoals de Hatha Yoga Pradipika het omschrijft de vitale levensenergie (prana) en de mentale energie (manas). Disbalans in deze polaire energieën kan zorgen voor ongemakken of ziekte in het lichaam en bijvoorbeeld stress en burn-out. Het doel van hatha yoga is de twee energieën met elkaar in balans te brengen. In een Hatha yogales werken we aan die balans door middel van yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Een hatha yogales is een rustigere vorm van yoga. De meeste houdingen staan op zichzelf en de nadruk ligt op het naar binnen keren, de houding aannemen, goed doorvoelen en navoelen. Hatha yoga kent ook enkele series houdingen zoals de zonnegroeten. We besteden veel aandacht aan de adem in combinatie met de yogahoudingen of door middel van op zichzelf staande ademhalingsoefeningen. Door de beoefening van hatha yoga breng je lichaam en geest in balans. Je werkt aan de mobiliteit van het lichaam en aan een heldere geest. 
alle niveaus

Wil je meer weten over Hatha Yoga? Je leest het hier.

Yin yoga

In een yin yoga les ligt de nadruk op ‘slowing down’, zachtheid en mildheid voor jezelf. Yin yoga geeft je de kans om je grenzen te verkennen en is geschikt voor beginners en gevorderde yogabeoefenaars. Omdat je elke yogapose langere tijd vasthoudt, voel en ervaar je heel goed wat er in je lichaam en geest gebeurt. Dit brengt tegelijkertijd een mentale uitdaging doordat het je in contact brengt met wat zich aandient in je geest. Gedachten, beelden, herinneringen komen los en brengen emoties teweeg. Daardoor gaat je aandacht naar binnen, terwijl je tegelijkertijd uitgedaagd wordt om in de houding te blijven. Een boeiende ervaring voor ons gejaagde westerlingen. Bij yin yoga gebruik je niet je spieren om in een houding te komen, maar laat je de zwaartekracht zijn werk doen. Het is een meditatieve manier van yoga beoefenen. Op lichamelijk niveau stimuleren de yogaposes je bindweefsel en je gewrichten worden beweeglijker en actiever. Dieper gelegen spiergroepen en complexe gewrichtssystemen, zoals de onderrug, schouders en het bekken worden losser. Doordat je langer in een yogahouding blijft en daarbij ‘in het moment’, in je lichaam, in je gevoel verblijft, werkt yin yoga bijzonder ontspannend.
alle niveaus

Wil je meer weten over Yin Yoga? Je leest het hier

Vinyasa yoga

Vinyasa betekent ‘verbinding van beweging en ademhaling’. Vinyasa yoga is een manier van yoga in flow. Hierdoor ontstaat meditatie in beweging. De houdingen volgen elkaar op in een vloeiende reeks. Lichaam, ademhaling en geest staan continu met elkaar in verbinding. Je gaat bewust ervaren hoe alles verandert tijdens de les. De yogahoudingen (asana’s) gaan via verbindende bewegingen (vinyasa's) dynamisch in elkaar over op een krachtige in- en een uitademing. De lessen zijn wisselend intensief en uitdagend. Hierdoor verbeter je je concentratievermogen en leer je om ook mindfull te blijven als het (fysiek) uitdagend wordt. Kennis en ervaring die je direct in je dagelijkse leven kunt meenemen en toepassen. Direct na de eerste les voel je je al sterker en kom je op een dieper niveau in contact met je lichaam. Je bouwt aan bewustwording, gezondheid, kracht (zowel fysiek als mentaal) en ervaart meer evenwicht. Elke les heeft een andere invulling van asana’s. Het is geen improvisatie, maar wordt zorgvuldig voorbereid op basis van techniek en anatomie. Muziek wordt op een functionele manier gebruikt om de les te ondersteunen.
niveau: gemiddeld / gevorderd

Gentle flow yoga

Gentle flow lessen lijken op vinyasa yogalessen maar zijn rustiger van aard. Op een dynamische, zachte en vloeiende wijze flowen we van de ene houding naar de andere en bewegen we op het ritme van de adem. Het rustige tempo stelt ons in staat om met elke ademhaling de beweging van ons lichaam te volgen en deze met elkaar te verbinden. Er wordt aandacht besteedt aan de opwarming van spieren en gewrichten, de ademhaling en de uitlijning van het lichaam tijdens de houdingen. Er wordt daarbij rekening gehouden met ieders mogelijkheden. Met een ontspannen, blij en sterker gevoel kom je de les weer uit. Dus wil je werken aan je stabiliteit, kracht en flexibiliteit én tegelijkertijd tot rust komen? Probeer dan deze gentle flow les. 
alle niveaus

Restorative yoga

De hatha restorative yoga lessen zijn er op gericht om je helemaal tot rust te laten komen, zowel lichamelijk als geestelijk. In een hatha restorative les leer je de kunst van het niets doen, van loslaten, overgave en acceptatie. De les is een combinatie van geleide meditatie, ontspannen houdingen en een lange eindontspanning. De meest houdingen worden liggend of zittend uitgevoerd en worden over het algemeen lang aangenomen. Het lichaam wordt in de houding ondersteund met kussens en bolsters zodat het volledig kan ontspannen en je je aandacht volledig naar binnen kunt keren. Een hatha restorative les is een cadeau aan jezelf.
alle niveaus

Do-in

Do-In is een bewegingsvorm met als doel je energie te laten stromen en zo jezelf in balans te brengen. Letterlijk betekent do-in 'de weg naar binnen'. Een do-in les bestaat uit oefeningen waarbij je de energiebanen in het lichaam strekt, dit wordt gecombineerd met ademoefeningen en drukpunt massage. Je leert hoe de verschillende meridianen (energiebanen) in het lichaam lopen, wat ze betekenen in je dagelijks leven en hoe je ze praktisch kunt toepassen. Elk seizoen heeft zijn eigen energie, hoe ga je daarmee om? Welk voedsel past daarbij?  Ben je al bekend met yoga dan zal je veel houdingen (asana's) herkennen maar je zult ze ervaren vanuit een andere invalshoek. Je gaat verbanden zien tussen de energiestromen en de houdingen en hoe ze elkaar versterken. Hoe laad je jezelf weer op en hoe kan je ervoor zorgen dat je energie op peil blijft? Dat en nog veel meer oefen en leer je in de do-in lessen. Bij do-in gaat het erom wat je tijdens een oefening ervaart en welk effect de oefening op je heeft. Je ontdekt je eigen mogelijkheden door op een respectvolle manier je lichaam te bewegen en je lichaam écht te voelen. Je gaat ervaren wat je lichaam vraagt of nodig heeft. Als je daaraan gehoor geeft voel je je gewoonweg 'lekkerder in je vel'.
alle niveaus

Ademwerk

Herken jij jezelf in het volgende?
  • Heb je het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat en lukt het je niet om tot rust te komen? 
  • Is je energie snel op en sleep je jezelf door je dag heen? 
  • Ben je nooit echt uitgerust, ook niet na een nacht slapen? 
  • Gaat je hart tekeer? Ook als je denkt ontspannen te zijn? 
  • Heb je het gevoel dat je altijd adem te kort komt? Herkenbaar? 
Grote kans dat je jezelf een adempatroon hebt aangeleerd dat niet optimaal is. Vanaf nu kun je iedere vrijdag bij Helder Yoga letterlijk ‘op adem’ komen tijdens onze adem les. Adem les? Maar ademen gaat toch vanzelf? Ja dat klopt! Echter door gebeurtenissen in je leven kun je jezelf een verkeerd adempatroon aanleren; je ademt bijvoorbeeld naar je borst in plaats van naar je buik, of je ademt te veel en door je mond in plaats van door je neus. Dit kan leiden tot allerlei problemen op zowel mentaal als lichamelijk vlak. Onze adem is een superkracht waarmee je zowel je fysieke gezondheid als je mentale ‘staat van zijn’ kunt beïnvloeden en tijdens deze les leer je hoe je deze superkracht, die altijd tot je beschikking staat, voor je kunt laten werken. We besteden aandacht aan bewuste ontspanning. We doen oefeningen om de ademspieren los te maken en natuurlijk doen we praktische ademoefeningen die je zelf op ieder gewenst moment kunt beoefenen zodat je de controle over je leven kunt terug krijgen. Adem je mee?
alle niveaus

zwangerschapsyogaJe bent aangekomen in een hele bijzondere fase van je leven. Er groeit een nieuw leven in jouw buik! Wat betekent dat er heel wat gebeurt in je lijf. Grote veranderingen waar je de tijd voor mag nemen om bewust te beleven, om bij stil te staan en aan over te geven.


Binnen de lessen focussen we op de dingen die nog wél kunnen met een veranderend lichaam en groeiende buik. Je beweegt op een manier  die bij jou past. We laten adem en beweging samen komen, wat kan helpen gedurende de zwangerschap en geboorte. We maken tijd om bewust contact te maken met jouw lijf en jouw kindje. We gebruiken verschillende ademhalingstechnieken en maken ruimte voor ontspanning. Zodat je je, fysiek en mentaal, vanuit vertrouwen kunt overgeven voor de geboorte en alles wat daarna volgt. Tijdens en na de les is er ruimte om andere zwangere vrouwen te ontmoeten en samen een kop thee te drinken.
 
Ervaring met yoga is niet nodig, de lessen zijn toegankelijk voor alle zwangere vrouwen vanaf week 13 tot aan het einde van de zwangerschap. Heb je specifieke (zwangerschaps)klachten of twijfel je of deze lessen geschikt zijn voor jou, neem dan contact met ons op.
 
* Vaak wordt zwangerschapsyoga (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer bij jouw verzekeraar of je hier recht op hebt.

Yin yang yoga

Yin en yang, begrippen afkomstig uit het Taoïsme die verwijzen naar twee tegengestelde krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet alleen tegenstellingen, maar vooral complementaire waarden. Yin kan niet bestaan zonder yang. In een yin yang yogales worden elementen uit de yin yoga en de actievere (yang) vormen zoals vinyasa en hatha gecombineerd. Beweging in combinatie met verstilling, warmte in combinatie met verkoeling. In deze les werk je middels krachtige houdingen aan sterkere spieren terwijl de yin houdingen de diepere weefsels (het bindweefsel) aanspreken. De combinatie van deze twee yogastijlen zorgt voor een balans van de vrouwelijke zachte yin energie met de actieve mannelijke yang energie.
alle niveaus

Kundalini yoga

“Ook wel gezien als de mystieke vorm van yoga”

Kundalini yoga en meditatie biedt voor elk wat wils, ongeacht leeftijd, ervaringsniveau, lichaamstype of fysieke conditie.
Laat je niet intimideren door de houdingen die je ziet op de covers van yogamagazines, online of in de media. Als je je goed wilt voelen over jezelf en de kwaliteit van je leven wilt verbeteren, dan is kundalini yoga iets voor jou!

Deze vorm van yoga is voor iedereen die stress wil verlichten, gelukkiger en meer ontspannen wil zijn, zich beter wil voelen en sterker en bewuster wil worden.
Uit vorm zijn is een goede reden om te beginnen, geen excuus om het gevoel van welzijn dat je te wachten staat te vermijden. Als je kunt ademen, profiteer je ervan!

Kundalini yoga is geen wedstrijdsport of schoonheidswedstrijd. Deze beoefening biedt je manieren om je levendiger te voelen, voor je lichaam te zorgen en van jezelf en je leven te houden.

  • je zult je energieker, meer ontspannen en levendiger voelen.
  • je bewustzijn zal toenemen, waardoor je de nuances en kansen van het leven kunt opmerken die je ooit ontgaan zijn.
  • je aanwezigheid zal magnetischer worden, waardoor de weg voor je vrijkomt om uit de pijn- en worstelmodus te komen en in de aantrekkingsmodus te komen.
  • je zult de moed aanboren, de wil ontwikkelen en de innerlijke kracht ontwikkelen om op een geheel nieuwe manier met de uitdagingen van het leven om te gaan.
  • je hervindt je authentieke zelf.

Deze sessie van 75 minuten omvat ademhaling, klankmantra's en langzaam stromende yoga met de bedoeling om de spirituele energie diep van binnen wakker te maken. Het aanboren van deze energie brengt ontspanning, meer energie, meer bewustzijn, om maar een paar voordelen te noemen. Nog nooit zoiets gedaan? Doe alsjeblieft mee! Welk ervaringsniveau je ook hebt, je verlaat deze les met het gevoel dat je volledig leeft.
alle niveaus

Pilates Yoga

Pilates richt zich op het versterken van de spieren, het verbeteren van de houding en het vergroten van de flexibiliteit.
Het unieke van Pilates is dat het de nadruk legt op de juiste uitlijning van het lichaam en de betrokkenheid van de dieper gelegen spieren. In plaats van het focussen op het opbouwen van grote spiermassa's, draait Pilates om het ontwikkelen van sterke, slanke en evenwichtige spieren.

De Pilates oefeningen richten zich op het versterken van de buikspieren, rugspieren, bilspieren en de spieren rondom de wervelkolom. Daarnaast worden er ook oefeningen gedaan om de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam te verbeteren.

Pilates kan worden beoefend door mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is vooral populair geworden onder mensen die herstellen van blessures of die last hebben van chronische rugpijn. De gecontroleerde en rustige bewegingen van Pilates zorgen ervoor dat de spieren worden versterkt zonder overbelasting of negatieve impact op de gewrichten.

Naast de fysieke voordelen, heeft Pilates ook een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het helpt bij het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, het stimuleren van concentratie en het verminderen van stress. Kortom, Pilates is een effectieve en veelzijdige oefenmethode die zowel het lichaam als de geest ten goede komt.

Yoga voor ouderen

Bewegen is belangrijk voor het lichaam en naarmate we ouder worden, wordt dit steeds belangrijker om het lichaam sterk en mobiel te houden. Spieren die niet gebruikt worden zullen hun kracht verliezen en botten waar geen druk op wordt uitgeoefend worden zwakker. Yoga heeft een preventieve werking op het verouderingsproces. Het zorgt ervoor dat spieren soepel en sterk blijven, het bindweefsel gezond en het heeft een preventieve werking op botontkalking. Toch is het niet voor iedereen die een dagje ouder wordt haalbaar om een reguliere yogales binnen te stappen. Daarom hebben we yoga voor ouderen op het rooster gezet. Deze les, die 60 minuten duurt, is voor de meeste 60-plussers geschikt. Er wordt in de lessen rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele deelnemers. Houdingen worden zowel staand, zitten als liggend uitgevoerd. Is het voor jou niet mogelijk om lang te staan of op de mat te zitten of liggen dan zijn er krukjes aanwezig waarop de oefeningen kunnen worden uitgevoerd. 

Welke soorten yoga passen bij jou?

Kom erachter door middel van een pakket proeflessen. Boek 5 proeflessen voor slechts €35,-

boek je proefles
© 2018 Helder Yoga  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy statement | website door: CTRL+ | fotografie door: shot by lola

Scan QR code:

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
Location
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
AccountgegevensLogin

Wachtwoord kwijt?

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het website verkeer te analyseren en voor het personaliseren van advertenties. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe je ze kunt beheren. Als je akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klik je op “akkoord”.

akkoord »